Ułatwienia dostępu

Gorzowski Festiwal Kreatywności

Projekt

Światowa gospodarka nie płaci już ludziom za to, co wiedzą – Google wie wszystko. Światowa gospodarka płaci ludziom za to, co potrafią zrobić z tym, co wiedzą” Andreas Schleicher

Umiejętność radzenia sobie w zmieniającej się rzeczywistości, dynamicznego rozwiązywania pojawiających się problemów, refleksji nad procesami i analiza osiąganych efektów, to kompetencje przyszłości, które kształtowane są przez instytucje zajmujące się edukacją zarówno formalną jak i pozaformalną.

Gorzowski Festiwal Kreatywności – FREE Your Capabilities!  – projekt realizowany przez Fundację Rozwoju Efektywnej Edukacji z niemieckim Schloss Trebnitz – Bildungs- und Begegnungszentrum e. V. adresowany był do dzieci i młodzieży szkolnej, zrealizowano go w okresie 03.01.2022 – 30.06.2022 r. Głównym celem projektu było zachęcenie dzieci i młodzieży do odkrywania własnych kompetencji w zakresie kreatywnego myślenia, odwagi i współpracy.

Koncepcja projektu i jego zamysł został opracowany we współpracy z niemieckim partnerem. Działania projektowe obejmowały warsztaty kreatywnego myślenia w Polsce i Niemczech, konkurs „Drugie/długie życie wytłaczanki…”, Gorzowski Festiwal Kreatywności. Podczas warsztatów uczniowie definiowali pojęcie odwagi, ćwiczyli szybkie podejmowanie decyzji i tworzyli figury przestrzenne z materiałów codziennego użytku. Głównym zadaniem konkursowym było wymyślenie i wykonanie prototypu przedmiotu/ dzieła, którego podstawą był wytłaczanka. Uczestnicy zobowiązani byli również do nagrania filmu, w którym wyjaśniali genezę i zastosowanie swojego „wynalazku”. Powstały różnorodne prace: prototypy przedmiotów użytkowych np. wyciskarka do owoców czy piórnik oraz prace artystyczne np. łąka z kwiatami czy statek. Podsumowaniem projektu był Gorzowski Festiwal Kreatywności, podczas którego uczestnicy wykonywali doświadczenia związane z naukami przyrodniczymi i elektroniką, budowali i programowali robociki (wymyślając dla nich fabułę opowieści), rozwiązywali zadania logiczne. Animatorami poszczególnych zadań byli uczniowie gorzowskich szkół: Zespołu Szkół Elektrycznych i Szkoły Podstawowej nr 6, a w festiwali wzięły udział: Szkoła Podstawowa nr 5 i Szkoła Podstawowa nr 6 z Gorzowa Wielkopolskiego, oraz Szkoła Podstawowa z Wawrowa. Sposób organizacji Festiwalu i wcześniejszych działań, pozwolił zrealizować główny cel projektu: wzrost kompetencji miękkich polsko-niemieckiej młodzieży (takich jak kreatywność, odwaga, umiejętności komunikacji), rozwój potencjału szkół z pogranicza, a także zwiększenie konkurencyjności Euroregionu PRO EUROPA VIADRIANA jako miejsca do pracy i nauki.

Projekt współfinansowany z Funduszu Małych Projektów (FMP) w Euroregionie PRO EUROPA VIADRINA w ramach Programu Współpracy INTERREG V A Polska-Brandenburgia 2014-2020 oraz budżetu państwa.

Przedstawiony projekt jest pierwszą wizytówką oferty, która wkrótce pojawi się w Zachodniej Izbie Przemysłowo – Handlowej. Fundacja Rozwoju Efektywnej Edukacji zaprasza dzieci i młodzież na zajęcia kształcące kompetencje przyszłości: kreatywność, odwagę, umiejętność radzenia sobie w różnych sytuacjach. Potrenujemy różne umiejętności w zaskakujący i nieszablonowy sposób. Pomożemy uczestnikom odkryć drzemiący w nich potencjał i pokażemy, że uczenie się jest fascynującą przygodą.

Fundacja Rozwoju Efektywnej Edukacji FREE

ul. Kosynierów Gdyńskich 108