Ułatwienia dostępu

FREE uskrzydla międzypokoleniowo

Projekt

Projekt został zrealizowany dzięki wsparciu finansowym Fundacji Agencji Rozwoju Przemysłu w wysokości 6000,00 zł.

W dniu 25.08.2023 r. odbyły się warsztaty kreatywności dla uczestników w różnym wieku. Były to następujące grupy: dzieci z Przedszkola Edukacji Niezależnej „Świetliki” (5-6 lat), dzieci z rodzicami, wnuczki z babcią lub dziadkiem, seniorzy.

Podczas całego dnia, od godziny 10.00 do 17.30, odbywały się zajęcia warsztatowe w kilku strefach tematycznych: kreatywność i storytelling z klockami MuBaBaO, kreatywność z materiałami plastycznymi, fitness mózgu, Bajkostwory, Matplaneta. Przeprowadzony został pokaz metody „Podwórko Wynalazców”. W zdecydowanej większości zajęcia były prowadzone na świeżym powietrzu, w altanie oraz na placu wokół altany, która jest własnością Zachodniej Izby Przemysłowo-Handlowej. Wszyscy uczestnicy mieli zapewnioną wodę mineralną oraz drobne przekąski.

W sumie w projekcie wzięło udział 108 osób. Liczba uczestników przewyższyła zakładaną w projekcie (50), ale z uwagi na duże zainteresowanie nie odmawialiśmy nikomu możliwości uczestnictwa. Teren, na którym odbywało się wydarzenie graniczy z gorzowskim Parkiem Róż, miejscem spacerów rodziców z dziećmi. W drodze do parku, zainteresowani eventem, prosili o możliwość udziału w warsztatach.

Wszystkie założone cele zostały zrealizowane, zwłaszcza rozwinięcie kreatywności i budowanie mostów międzypokoleniowych dziecko-rodzice, wnuk-dziadkowie. Sukcesem było duże zainteresowanie mieszkańców, nie tylko Gorzowa Wlkp. ale także z ościennych miejscowości – Bogdaniec, Skwierzyna. Nabór do projektu był otwarty, osoby chętne rejestrowały się za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego, dostępnego na profilu Fundacji na FB. Przyjmowane były również zgłoszenia telefoniczne. Dodatkowo, w warsztatach mogły wziąć udział osoby, które zainteresowane wydarzeniem, pojawiały się spontanicznie na terenie eventu.

Naszym największym sukcesem było zainteresowanie i aktywny, pełen pozytywnych emocji, udział w warsztatach wszystkich uczestników, niezależnie od ich wieku. W trakcie 1,5-godzinnego pobytu na terenie wydarzenia każdy mógł „znaleźć coś dla siebie” – można było spędzić czas wyłącznie na kreatywnej zabawie z klockami MuBaBaO, ale również popróbować innych form kreatywnych lub poćwiczyć swój umysł i koordynację na zajęciach „Fitness mózgu” itp. Za sukces należy uznać właściwy dobór aktywności dla uczestników. Jest to dla nas bezcenne doświadczenie, które przyczyni się do rozwoju Fundacji i budowaniu jej oferty w przyszłości.

Uzyskanie wsparcia finansowego pozwoliło na nawiązanie bliskiej współpracy z Muzeum Bajek, Baśni i Opowieści i jego kustoszem, Panem Michałem Malinowskim, który jest autorem koncepcji klocków kreatywnych oraz „Podwórka Wynalazców”. Fundacja planuje kontynuowanie tej współpracy w swojej działalności statutowej. Zainteresowanie Seniorów zajęciami „Fitness mózgu” spowodowało, że Fundacja FREE planuje organizację takich zajęć – początkowo dla członków Bogdanieckiego Uniwersytetu III Wieku.

Fundacja Rozwoju Efektywnej Edukacji FREE

ul. Kosynierów Gdyńskich 108